Historie

Historie?

 VOLEVO is het product van vele fusies. De meest recente was die in 2019 tussen GSC (Gymnova SEV Combinatievolleybal) uit Leidschendam en VV Haaglanden uit Voorburg.

GSC is, de naam zegt het al, in 1979 ontstaan uit een fusie van Gymnova en SEV (Sport En Vriendschap).

VV Haaglanden is in 2014 ontstaan uit VISADE. VISADE was de sponsor van de club sinds 2002 maar stopte er dat jaar mee. De mannen van VISADE speelden jaren topdivisie en waren enkele keren dichtbij promotie naar de eredivisie.

VISADE Voorburg kwam weer voort uit Tonegido (Tot Ons Nut En Genoegen Is Deze Opgericht). Die oprichting vond feitelijk plaats in maart 1951 toen de volleybalafdeling van de Voorburgse Sport Vereniging TONEGIDO op eigen benen ging staan. Zij behoort daarmee tot een van de oudste nog bestaande verenigingen van de Nederlandse Volleybal Bond (Nevobo). Tonegido was in 1962 al gefuseerd met JOV en in 1972 met Scorpio. Het eerste damesteam bereikte in 1985 de eerste divisie.

In 1971 ontstond Corbulo uit een fusie van Syrena en VVC en kort daarna HML/CMV. Die laatste twee verenigingen waren ontstaan na een fusie van HML (Haags Montessori Lyceum) en het Christelijk Lyceum Voorburg (CLV). De heren van HML/CMV speelden eredivisie. Zij werden getraind door de beroemde volleybalpioniers Cees van Zweeden (oprichter van de Nevobo, verzetsheld, international en bondscoach) en zijn broer Jan.

Corbulo werd, onder sponsornaam Gaggenau, in 1975 landskampioen bij de heren. Daarna heette de club nog naar sponsoren Eminent en Roswell. In 1978, bij de komst van sponsor Starlift (met de bekende Dé Stoop) werden de grootste successen behaald. In 1979, 1982 en 1983 werden de heren landskampioen en in 1982 en 1983 ook bekerwinnaar. De vrouwen wonnen de nationale beker in 1979 en 1982. In 1979 speelden de heren van Starlift de finale om de Europacup 1 die ze verloren van het Poolse Plomien Milowice. In 1982 werd de Europese beker – de Coupe Conféderale – gewonnen. De thuiswedstrijden werden gespeeld in de bekende sporthal de Vliegermolen. Die stond op de plaats waar nu Forum Kwadraat is gevestigd.

Bekende spelers in die periode waren Bram Vermeulen (later als artiest samen met Freek de Jonge in Neerlands Hoop), Jan Clardey en Frank Constandse. Pierre Mathieu was hun succesvolle coach.

Daarnaast speelde het eerste damesteam drie keer in een Europacup-2-finale. Het vertrek van Sponsor Starlift betekende voor Voorburg, dat de heren met een meer bescheiden rol genoegen moesten nemen. De dames kwamen nog wel beurtelings in de ere- en eerste divisie uit.

De meest succesvolle speler uit het Tonegido-nest, die nationaal en internationaal furore maakte, is Peter Blangé. Hij won veel als spelverdeler van Brother Martinus en verschillende Italiaanse en Duitse ploegen en veroverde olympische medailles met het Nederlands team (500 caps!): zilver in 1992 (Barcelona) en goud in Atlanta (1996).